Train-the-coach Job craften voor begeleiders

Train de coach Job craften voor (loopbaan)coaches, HRM-ers en andere begeleiders (9 mei – 13 juni 2019)

In deze training leer je hoe je met je coachee, kort en krachtig, een individueel jobcrafttraject van 3 gesprekken kunt doorlopen. De coachee krijgt praktisch en concreet handvatten om in zijn/ haar werk nieuwe uitdagingen te realiseren, problemen op te lossen en het werk beter te laten aansluiten bij talenten, interesses en behoeftes.

Wat is job craften?

Job craften is een laagdrempelige methodiek die snel tot concrete positieve resultaten leidt in werkplezier en zelfregie van medewerkers. De ondertitel: een leuke baan zonder weg te gaan, spreekt voor zich. Met (kleine) veranderingen vergroot je je werkplezier en vind je mogelijkheden om je werk interessant en uitdagend te houden. De methodiek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (Wrzesniewski en Dutton) naar wat ertoe bijdraagt dat mensen bevlogen zijn én blijven in hun werk.

Waarom werkt de methodiek?

De kracht van de methodiek is het visueel maken van het takenpakket in relatie tot kwaliteiten, behoeften, interesses en werkrisico’s. Hiermee wordt expliciet gemaakt wat vaak impliciet al speelt. Het ‘dwingt’ de medewerker om eerlijk te zijn en in actie te komen. Dat is soms confronterend en soms ook een opluchting. Het is een gestructureerde en tegelijkertijd intuïtieve en associatieve aanpak. Coachee’s ervaren de methodiek daardoor als speels én met diepgang.

Deze aanpak leidt tot craftingsexperimenten waarbij 16 craftingstechnieken mogelijk zijn. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want onbewust craft iedereen wel eens in zijn/haar werk. De 4 pijlers: cognitie, taak, inhoud en context helpen om systematisch te zoeken naar mogelijkheden en kansen om je werk positief aan te passen. We werken ‘in de ruimte’, waardoor de coachee naast denken ook op ervaringsleren en voelen wordt aangesproken.

Train de coach

De training is gebaseerd op de drie volgende invalshoeken:
1. achtergrondtheorie en modellen over job craften
2. zelf ervaren wat de methodiek job craften inhoudt
3. overdragen van het geleerde en werken met een proef coachee.

Je leert de 6 stappen van het jobcraftproces toe te passen. We geven achtergrondinformatie over de Amerikaanse ontdekkers maar ook over Dorenbosch en Van Vuuren die het job craften in Nederland hebben geïntroduceerd. We werken met aantal concepten vanuit het job craften waardoor je ook de diepgang van de methodiek leert kennen. We oefenen met het concreet toepassen en de valkuilen die je kunt tegenkomen. Ook de succesfactoren van een traject gaan we bespreken. Daarbij maken we graag ruimte voor de ervaringen en expertise van onze collega’s, de deelnemers aan de training.

Trainers
Raymond Kuster en Lidia van Engeland (CMI-C/ NOLOC gecertificeerd), partners van de Jobcraftcompany.

Datum

Donderdag 9 mei 2019, hele dag (9.30 – 16.30, inclusief biologische lunch)
Donderdag 13 juni 2019 ochtend (9.30 – 12.30)

Plaats
Landgoed Kraaybeekerhof
Diederichstraat 25, 3971 PA Driebergen

Groep
6-12
deelnemers

Investering
Workshop        :           € 695,-, excl. BTW en incl. materiaal (digitaal) en koffie/thee en lunch

Reacties van deelnemers van de vorige training (najaar 2018)

  • “De training heeft mij een mooie skill geleerd, waar ik direct mee aan de slag kan in mijn organisatie.”
  • “In korte tijd de job craftmethodiek geleerd, ervaren en toegepast.”
  • “Doorgewinterde trainers en dat merk je aan alles.”
  • “Mijn proefcliënt was heel enthousiast en ging meteen in de actiestand.”

De training is gemiddeld met een 8,25  gewaardeerd door de coaches.