METEN

grafiek-meten-turquois

Jobcraft resultaten meten

Wat zien we als we de resultaten meten van de training jobcraften? Meten is weten, is een veelgebruikte uitdrukking. Toch is dat niet zo gemakkelijk als het gaat om het meten van de opbrengst van onze training. Hoe meet je of de deelnemers resultaten hebben geboekt? En of dat resultaat datgene is wat je als opdrachtgever of deelnemers wilt? Je komt al snel in schimmig gebied terecht. We willen graag grip hebben op de resultaten van de training jobcraften. We merken dat medewerkers die de training hebben gevolgd een daadwerkelijke verandering doormaken. Hoe meten we dat?

Start- en eindmeting

Voorafgaand aan en na afronding van onze trainingen meten we (het verschil in) de individuele beleving van werk en vitaliteit. We gebruiken hiervoor een zelfontwikkelde vragenlijst die gebaseerd is op de bevlogenheidsschaal van Schaufeli en Bakker, aansluitend bij de positieve benadering van gezondheid. In dit filmpje licht Schaufeli het begrip bevlogenheid toe. Wij meten de categoriën: bevlogenheid, stressbronnen en energiebronnen. Wat ons vooral opvalt is dat medewerkers tijdens de training zich actiever opstellen in het aanwenden van energiebronnen. Hiermee ervaren ze dat ze daadwerkelijk zelf invloed kunnen uitoefenen.

Eigen regie

We weten dat de medewerker meer voldoening, energie, vitaliteit en bevlogenheid in hun werk ervaren als zij actief aan de slag zijn geweest met de resultaten uit de training. De start- en eindmeting laten dit zien, maar wat we ook overtuigend vinden, zijn de ervaringen die we opdoen tijdens de training. Weliswaar subjectief maar ook dat zien we als resultaten meten van de training jobcraften. We geven een paar voorbeelden:

Een medewerker deelt tijdens de training dat hij de volgende dag een oriënterend gesprek heeft bij een manager van een andere locatie. Het regelen van dit gesprek was onderdeel van zijn craftingsplan. Aan het eind van de volgende dag stuurt hij aan  iedereen een enthousiaste mail waarin hij zijn positieve ervaring van het netwerkgesprek deelt. Het gesprek, waar hij erg tegenop zag, liep fantastisch. Er was een gedeelde passie voor het werk en samen hebben ze kansen voor nieuwe werkzaamheden geïnventariseerd.

Tijdens de tweede trainingsmiddag vertelt een medewerkster dat ze niet heeft gedaan wat ze van plan was omdat ze al haar energie nodig heeft om ‘aan de gang te blijven’.  Ze wil minder uren als groepswerker voor verstandelijk gehandicapten werken en haar aandacht verleggen naar diagnostiek. Ze voelt zich veilig genoeg in de trainingsgroep om haar verdriet te delen. Een groepsgenoot, die op een diagnostische afdeling werkt, nodigt haar uit voor een meeloopdag, wat uiteindelijk leidt tot een dagdeel per week meedraaien op deze afdeling.

Resultaten meten van de training jobcraften!

Dit zijn ‘pareltjes’ en die maken we in iedere training mee. De kracht van een groep doet wonderen. Medewerkers moedigen elkaar aan, dagen elkaar uit, hebben zorg voor elkaar, delen successen en bloopers, begrijpen elkaar. Er ontstaat een positieve flow waarin mensen positieve ervaringen op doen met elkaar en natuurlijk ook met zichzelf, wat hen sterkt in zelfregie, pro-activiteit en het vertrouwen dat ze invloed hebben op hun eigen werkgeluk.